Suomalainen viinitila Ranskassa

Vuonna 1990 ostimme perheeni kanssa viinitilan, Château Carsinin. Tila sijaitsee noin 40 kilometriä Bordeaux’n kaupungista etelään, polveilevalla Côtes de Bordeaux’n viinialueella. Kellarimme ja pääosa tarhoistamme ovat Rionsin kylässä, jossa on sijainnut gallialaisten kylä jo 2000 vuotta sitten.

Aluksi seurasimme ns. Uuden Maailman viinintekofilosofiaa, joka puski tuolloin voimakkaasti Australiasta maailman viinintuotantoalueille. Tekninen laatu tarkoitti puhtaita ja hedelmäisiä viinejä ja jopa 15 vuoden ajan kellarimestarinamme toimi australialainen Mandy Jones.

Ajan myötä ymmärryksemme viinistä sekä viininvalmistuksesta on kehittynyt toisenlaiseen suuntaan ja nyt tavoitteenamme on tuottaa puhtaita sekä luonnekkaita ja aromaattisia viinejä. Olemme siirtyneet teknillisistä pyrkimyksistä kohti maanläheisempiä ja omalle alkuperällensä tyypillisiä viinejä. Olemme muun muassa ottaneet monia vanhoja kansanperinteisiin nojaavia menetelmiä käyttöön ja seuraamme myös kuunkiertoa köynnösten kasvatuksessa ja viininvalmistuksessa kellarissamme. Olemme myös istuttaneet useita perinteisiä Bordeaux’n rypälelajikkeita, jotka ovat viime vuosina jääneet kaupallisten valintojen myötä vähemmälle huomiolle. Näitä lajikkeita ovat mm. Sauvignon Gris, Carmenere sekä Malbec. Toki viljelemme myös alueellemme tyypillisempiä lajikkeita, kuten Merlot’a, Cabernet Francia, Cabernet Sauvignonia, Sauvignon Blancia ja Semillonia. Olemme myös kokeilumielessä istuttaneet jonkin verran Petit Verdot’a yhdelle hiekkapohjaisimmalle palstallemme.

Tänä päivänä Château Carsinilla on yhteensä 22 hehtaaria viinitarhoja, joista 18 hehtaaria on tuotannossa, 2 hehtaaria ovat uusia köynnöksiä, jotka odottavat vielä ensimmäistä kunnon sadonkorjuutaan, ja tämän lisäksi 2 hehtaaria odottaa uutta istutusta.

Château Carsin tuottaa niin punaviinejä, roséviinejä kuin kuivia ja makeita valkoviinejäkin. Kuivat valkoviinimme ovat puhtaita, raikkaita ja hedelmäisiä. Punaviinimme ovat runsaita ja intensiivisiä, mutta pehmeät tanniinit tasapainottavat viinejä. Kesäinen Rosé de Carsin on pullollaan raikkautta sekä marjaisaa hedelmäisyyttä ja jalohomeisista Semillon-rypäleistä valmistettu makea valkoviinimme Cadillac on runsaan hunajainen sekä aprikoosinen.

Tänä päivänä viininteko- ja viljelyfilosofiamme tuloksena uskon meidän saavan viininystäviä kiinnostavia viinejä, jotka kertovat alkuperästään ja maistuvat enemmän itse viiniltä. Parhaimmillaan tuotteemme viestivät sadonkorjuun ilosta ja sitoutumisestamme laatuun. Viinejämme voit ostaa suoraan kotiisi nettikaupastamme  täältä.

Toivon sinun nauttivan viineistämme,

Juha Berglund

Isäntä, Ch. Carsin

btt