En finsk vingård i Frankrike

_MG_0347 copy

 

År 1990 köpte jag och min familj en vingård, Château Carsin. Vingården ligger ungefär 40 kilometer söder om staden Bordeaux på det slingrande vingårdsområdet Côtes de Bordeaux. Vår vinkällare och största delen av gårdarna ligger i kommunen Rions där det har funnits en gallisk by redan för 2000 år sedan.

I början följde vi efter den så kallade Nya Världens vinproduktionsfilosofi som vid den tiden trängde sig fram från Australien till världens vinproduktionsområden. Vi ansåg att den tekniska kvaliteten medför rena och fruktiga viner. I nära 15 år anställde vi en australisk källarmästare, Mandy Jones.

Med tiden har vår uppfattning om vin och vinproduktion utvecklats åt ett annat håll och nu har vi som mål att producera rena och aromatiska viner med karaktär. Vi har övergått från ett tekniskt fokus till att producera mer naturnära viner som är karakteristiska för sitt ursprung. Vi har bland annat tagit i bruk flera metoder som baserar sig på folktradition och vi följer månvarv medan vi odlar rankor och producerar vin i källaren. Vi har till och med planterat flera vinsorter som är traditionella i Bordeaux men som fått mindre uppmärksamhet under senaste åren på grund av kommersiella val. Dessa vinsorter är bland andra Sauvignon Gris, Carmenere och Malbec. Visst odlar vi också de sorter som är mer vanliga på regionen: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon; Sauvignon Blanc och Semillon. Vi har även planterat lite Petit Verdot för att testa om den har framgång på vår sandigaste odlingslott.

I dag har Château Carsin sammanlagt 23 hektar vingårdar, varav 18 hektar producerar, 2 hektar är nya rankor som ännu väntar på sin första skörd och 3 hektar mark som väntar på en ny plantering.

Château Carsin producerar röda viner, roséviner samt torra och söta vita viner. Våra torra vita viner är rena, friska och fruktiga. De röda vinerna är mäktiga och intensiva men de milda tanninerna harmoniserar dem. Det somriga Rosé de Carsin är fyllt med friskhet samt bärrik fruktighet. Vårt söta vita vin Cadillac är gjort på ädelsöta Sémillon-vindruvor och har en mäktig honungslen aprikossmak.

Vår nya filosofi om vinodling och -produktion har resulterat i dag sådana viner som vi kan intressera vinvänner och som reflekterar sitt ursprung och smakar själva vinet. Våra produkter återspeglar skördeglädje och vårt åtagande av kvalitet. 

Jag hoppas att du njuter av våra viner,

 

Juha Berglund

Husbonden, Château Carsin

btt